Saopštenja za javnost

Uz podršku Misije OSCE-a: APIK organizovao događaj posvećen antikorupcijskim politikama u BiH

25.3.2022

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici relevantnih institucija BiH koje su po svojim nadležnostima i aktivnostima ciljna grupa ovog okruglog stola

U organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i uz podršku Misije OSCE u BiH, u Sarajevu je 23. marta 2022. godine, organizovan Okrugli sto posvećen provedbi antikorupcijskih politika na nivou institucija BiH.

 Ovom događaju prisustvovali su predstavnici relevantnih institucija BiH koje su po svojim nadležnostima i aktivnostima ciljna grupa ovog okruglog stola.

 U okviru događaja posebno su sagledane problematike vezane za mehanizme zaštite prijavitelja korupcije gdje su u panel diskusiji aktivno učešće uzeli predstavnici Ministarstva pravde BiH i ove Agencije. Također, u okviru ove sesije prezentirana je i etička linija koja je uspostavljena u okviru Centralne banke BiH čime se digitalizira ukupan sistem postupanja u okviru ove institucije a kada su u pitanju ključni elementi prevencije korupcije.

 U drugoj sesiji predstavnici Agencije prezentirali su alate i metodologiju procjene rizika od korupcije u zakonodavstvu sa naglaskom na jasnu perspektivu sinergije ove Agencije i relevantnih institucija BiH u analizi propisa kroz prizmu rizika od korupcije u istim.

 Okrugli sto je u završnom dijelu donio i nekoliko zaključaka kojima se u obavezu Agenciji i Ministarstvu pravde BiH ostavlja daljnji proces stručne analize i procjene zakonodavstva u vezi sa zaštitom zviždača na državnom nivou u pravcu njegovog unapređenja, te zaključak kojim će  se u narednom periodu trasirati put direktnoj saradnji Agencije i institucija BiH u pravcu davanja mišljenja na propise u vezi sa rizicima od korupcije.

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću