Saopštenja za javnost

APIK pristupio mreži GlobE Network

29.3.2022

Mreža GlobE pruža platformu za međusobnu razmjenu informacija i neformalnu saradnju radi boljeg identifikovanja, istrage i krivičnog gonjenja prekograničnih krivičnih djela korupcije i povrata ukradene imovine

 Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) 23.03.2022. godine zvanično je pristupila Globalnoj operativnoj mreži organa za provođenje zakona za borbu protiv korupcije (GlobE Network).

 Mreža GlobE formirana pod pokroviteljstvom UNODC-a, koji je prilikom uspostavljanja ove mreže, u proces savjetovanja uvrstio Stalnu misiju u Beču, sastanak stručnjaka te su uspostavljene tri Privremene radne grupe sa zadatkom da vrše savjetovanje o različitim komponentama Mreže.

 Naime, Mreža GlobE pruža platformu za međusobnu razmjenu informacija i neformalnu saradnju radi boljeg identifikovanja, istrage i krivičnog gonjenja prekograničnih krivičnih djela korupcije i povrata ukradene imovine.

 Mreža GlobE je pokrenuta 2021. godine i otvorena je za specijalizovane organe kako je navedeno u članu 36. Konvencije (organi za provođenje zakona protiv korupcije) iz svih država članica UN-a i država potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije (UNCAC). Za članove GlobE-a ne postoje članarine ili obavezni doprinosi.

 Podsjećamo da je jedna od glavnih svrha Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije promoviranje, olakšavanje i podrška međunarodne saradnje i tehničke pomoći u prevenciji i borbi protiv korupcije, uključujući povrat imovine. Konferencija država članica Konvencije više puta je pozivala na pojačane mjere za dalje unaprjeđenje, olakšavanje i podršku međunarodne saradnje kao i tehničke pomoći u prevenciji i borbi protiv korupcije.

  U 2020. godini, prvi ministarski sastanak G20 za borbu protiv korupcije, između ostalog, pozdravio je „Inicijativu Rijada ka stvaranju globalne operativne mreže organa za provođenje zakona za borbu protiv korupcije“. Stvaranje ove mreže je dalje pozdravljeno na Specijalnoj sjednici Generalne skupštine UN-a za borbu protiv korupcije 02. juna 2021. godine koja u svojoj političkoj deklaraciji podstiče države da učestvuju i na najbolji način iskoriste ovu mrežu, prema potrebi.

 Link Mreže: https://globenetwork.unodc.org/

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću