Saopštenja za javnost

Učešće predstavnika Agencije na javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o prevenciji korupcije SBK

23.5.2022

Agencija će pripremiti stručno mišljenje na Nacrt Zakona koji će stvoriti realnije pretpostavke za provedbu sistemskih i koordiniranih antikoruptivnih aktivnosti i politika borbe protiv korupcije u BiH

Na poziv Ministarstva pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona predstavnici Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije učestvovali su na javnoj raspravi u vezi sa Nacrtom Zakona o prevenciji korupcije i koordinaciji aktivnosti na suzbijanju korupcije Srednjobosanskog kantona.

 Nacrt ovog zakona predstavlja prekretnicu na ovom nivou vlasti u pogledu regulisanja oblasti prevencije korupcije i profesionalizacije tijela za sprečavanje korupcije.

 Tom prilikom iskazana je opredijeljenost i volja najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Srednjobosanskog kantona da se normativnim rješenjem uvaže ključni međunarodni standardi i propisi na višim nivoima vlasti u BiH te instrukcije i preporuke Agencije kao krovne institucije u oblasti prevencije i koordinacije preventivnih antikorupcijskih aktivnosti.

 Uvažavajući normativnu i institucionalnu arhitekturu sistema prevencije korupcije u Bosni i Hercegovini, a na zahtjev predstavnika vlasti na nivou Srednjobosanskog kantona, Agencija će u narednim danima pripremiti stručno mišljenje na Nacrt Zakona koji će stvoriti realnije pretpostavke za provedbu sistemskih i koordiniranih antikoruptivnih aktivnosti i politika borbe protiv korupcije u BiH.

 Podršku organizaciji ovog događaja dala je i Misija OSCE-a u BiH a koja je u saradnji sa Delegacijom EU, Ambasadom SAD pripremila i predstavila zajedničke komentare na Nacrt Zakona.

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću