Saopštenja za javnost

Predstavnik Agencije na Regionalnoj konferenciji o uzbunjivačima

26.5.2022

Cilj radionice bio sticanje praktičnog znanja u uspostavi sigurnih kanala otkrivanja i efektivne zaštite lica koja prijavljuju korupciju kroz uporednu sudsku praksu

Predstavnik Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Dragan Bašević učestvovao je u dvodnevnoj „Regionalnoj radionici o promovisanju integriteta u sektoru bezbednosti- Uzbunjivanje“ koja je održana u Centru RACVIAC-a, u Rakitju( Republika Hrvatska) u periodu od 18. do 19. maja 2022. godine.

Radionica je organizovana u partnerstvu sa Sekretarijatom Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI). Cilj radionice bio sticanje praktičnog znanja u uspostavi sigurnih kanala otkrivanja i efektivne zaštite lica koja prijavljuju korupciju kroz uporednu sudsku praksu.

Uzbunjivanje se smatra jednim od najefikasnijih načina za razotkrivanje i borbu protiv kriminala i korupcije u javnom i privatnom sektoru. Iako su jurisdikcije jugoistočne Evrope usvojile zakonski okvir o uzbunjivanju, postoje slučajevi odmazde prema uzbunjivačima i nedostatak njihove adekvatne zaštite, te je stoga potrebno mnogo učiniti na promociji sigurnih kanala otkrivanja, adekvatne zaštite uzbunjivača i promjene percepcije u javnosti kao i kulture njihovog negativnog stereotipa.

Radionica je okupila više od 30 profesionalaca iz regiona koji upravljaju slučajevima uzbunjivača i provode politike uzbunjivača na nacionalnom nivou. Od učesnika se očekivalo da budu proaktivni u izlaganju i razmatranju studija slučaja.

Jedna od tema koja je obrađena prvog dana radionice bila je „Uzbunjivači i zaštita uzbunjivača u skladu sa Direktivom EU“ koju je održala Elmerina Ahmetaj Hrelja, menadžer projekta RAI – ekspert za borbu protiv korupcije.

Temu “Prijavljivanje korupcije i daljnje postupanje: Zaštita zviždača” predstavila je Dijana Kesonja, zamjenica direktora Ureda Ombudsmena Hrvatske, dok je temu “Zaštita zviždača i zaštita svjedoka u kaznenim postupcima: praksa Posebnog državnog odvjetništva Republike Hrvatske (USKOK)” predstavila Nataša Đurović, zamjenica direktora Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala – USKOK-a.

Drugi dan radionice bio je posvećen razmjeni praktičnih iskustava. Panelisti su bili Nataša Novaković, predsjednica Komisije za rješavanje sukoba interesa, Hrvatska, Tom Devine, direktor za pravne poslove Projekta odgovornosti vlade i RAI Whistleblowing ekspert te Mark Worth, izvršni direktor, Whistleblowing International, RAI Whistleblowing ekspert.

Ovaj događaj je pružio priliku učesnicima iz cijelog regiona da podijele iskustva i znanja u implementaciji sigurnih kanala otkrivanja i efektivne zaštite lica koja prijavljuju korupciju u skladu sa međunarodnim standardima.

Link: https://www.racviac.org/

Link: https://rai-see.org/news/


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću