Saopštenja za javnost

Sedmi sastanak Grupe eksperata o Direktivi EU iz oblasti zaštite zviždača

2.6.2022

Eksperti su sa grupom podijelili posebno informacije u vezi sa institutom anonimnosti prijavitelja kao i primjenom IT tehnologija u oblasti zaštite prijavitelja

Sedmi sastanak Grupe eksperata Evropske komisije (Commission expert group) u okviru kojeg je predstavnik Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije prezentovao aktuelni status aktivnosti mehanizama zaštite prijavitelja korupcije na svim nivoima vlasti u BiH održan je 31. maja putem zoom aplikacije.

Tokom sastanka napravljen je osvrt i na sistemske perspektive za primjenu EU Direktive iz oblasti zaštite zviždača (Directive (EU) 2019/1937 on the protection of persons who report breaches of Union law).

S druge strane, članovi grupe iznijeli su podatke kojima raspolažu i koji su relevantni za primjenu Direktive – posebno u svjetlu njihove obaveze, a u skladu sa članom 27(1) Direktive, da Komisiji dostave sve relevantne informacije vezano za primjenu ove direktive.

Eksperti su sa grupom podijelili posebno informacije u vezi sa institutom anonimnosti prijavitelja kao i primjenom IT tehnologija u oblasti zaštite prijavitelja. 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću