Saopštenja za javnost

Radionica: „Protiv korupcije se boriš kad progovoriš“

3.6.2022

Svi prisutni su saglasni da je temelj aktivizma u borbi protiv korupcije edukacija mladih o korupciji, njenim pojavnim oblicima i načinima suzbijanja korupcije

 

Predstavnica Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije učestvovala je u radionici koju je organizirao Institut za razvoj mladih KULT na temu „Protiv korupcije se boriš kada progovoriš“.

Radionica je organizirana po metodologiji World Caffe-a, a domaćini su bili predstavnici Agencije, Centra civilnih inicijativa i Regionalne Antikorupcijske inicijative (RAI).

Cilj radionice je bio podstaknuti mlade ljude na aktivizam u borbi protiv korupcije.

Agencija u svim strateškim i akcionim dokumentima, kao i u praksi, uključuje pitanja edukacije mladih, kao jednog od osnovnih stubova društva. Istrajnim sistemskim radom sa najznačajnijim dijelom populacije, čije znanje i aktivizam će biti nosilac promjena u bosanskohercegovačkom društvu, Agencija sprovodi dugogodišnji i već tradicionalni projekat javnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola. Agencija će i u budućnosti raditi na projektima edukacije mladih kroz samostalne projekte, ali i kroz aktivno uključivanje u projekte drugih organizacija kao što je činila i do sada.

Svi prisutni su saglasni da je temelj aktivizma u borbi protiv korupcije edukacija mladih o korupciji, njenim pojavnim oblicima i  načinima suzbijanja korupcije. Mladi su istakli da očekuju učenje u interaktivnom okruženju kako bi se potakla njihova motiviranost da se uključe u ovu temu, sporost i neefikasnost institucija uslovljena složenim uređenjem Bosne i Hercegovine i složenim tranzicijskim procesima, te nedovoljnom upotrebom tehnoloških dostignuća koja mogu olakšati pristup informacijama, kao i brže reakcije institucionalnih sistema.

Mladi zaključuju da su informacije koje konzumiraju iz medija površne i nedovoljne te politički obojene, kao i da je vrlo malo istraživačkih priča, a edukacija građana nije u fokusu informativnih medija. Mladi ističu da im nedostaje temeljna organizacijska struktura koja bila efikasna u organizaciji njihovog aktivizma koja će prevazići i geografsku udaljenost te koordinirati procese u borbi mladih protiv korupcije.


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću