Saopštenja za javnost

Druga regionalna radionica u okviru projekta UNODC-a

9.6.2022

Ovaj projekat ima za cilj uspostavljanje i održavanje mreže praktičara za borbu protiv korupcije kako bi promovisali međunarodnu saradnju u prevenciji i borbi protiv korupcije u međunarodnim investicionim projektima

U organizaciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), a uz podršku Ministarstva pravde Republike Srbije, u Beogradu se od 1. do 3. juna održala Druga regionalna radionica, koja je dio projekta UNODC-a „Podsticanje održivog razvoja podrškom primjeni Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC) u zemlјama duž Ekonomskog pojasa Puta svile”.

 Ovaj projekat ima za cilj uspostavljanje i održavanje mreže praktičara za borbu protiv korupcije kako bi promovisali međunarodnu saradnju u prevenciji i borbi protiv korupcije u međunarodnim investicionim projektima, između ostalog, unapređenjem razmjene informacija, dobre prakse i znanja i jačanje kapaciteta relevantnih država.

 Predložena mreža je zvanično pokrenuta uoči devete sesije Konferencije Država potpisnica UNCAC-a od 11. do 12. decembra 2021. u Šarm-El-Šeiku. Do danas se 16 zemalja pridružilo mreži, uključujući Albaniju, Jermeniju, Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Kinu, Gruziju,

Grčka, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Mongolija, Crna Goru, Srbiju, Tadžikistan, Tursku i Uzbekistan.

 Cilj radionice je bio povećanje kapaciteta učesnika u prevenciji i suzbijanju korupcije u međunarodnim investicionim projektima. Tematski, radionica je bila podijeljena u dva dijela posvećena temama prevencija korupcije i provođenje zakona. U sesijama, učesnicima je bio ponuđen detaljan uvid u različite pristupe prevenciji korupcije u međunarodnim investicionim projektima. Takođe, određene sesije su pokrile pitanja u vezi sa otkrivanjem i istragom korupcije u takvim projektima, uključujući upotrebu forenzičkih tehnika revizije i analitike.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću