Saopštenja za javnost

Bihać: Sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti USK i Agencije za prevenciju korupcije

10.6.2022

U razgovoru je iskazana opredijeljenost najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti USK da se ispoštuju preporuke Agencije kao krovne institucije u oblasti prevencije i koordinacije borbe protiv korupcije

Sanja Mujakić, ministrica pravosuđa i uprave u Vladi Unsko-sanskog kantona sa saradnicima, organizovala je danas, u Bihaću, radni sastanak sa  predstavnicima Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, na čelu sa direktorom ove institucije Hasimom Šabotićem.

Vlada USK je na 338. sjednici, na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave, donijela Uredbu o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije Unsko-sanskog kantona te Uredbu o uspostavljanju i vođenju Registra ličnih podataka o imovini i postupku provjere imovine nosilaca javnih funkcija na području USK. 

Na  današnjem sastanku se razgovaralo o intenziviranju buduće saradnje Agencije i predstavnika vlasti USK kada je riječ o prevenciji i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Sastanku su, takođe, prisustvovali i premijer USK Mustafa Ružnić, ministar obrazovanja Almin Hopovac, predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić i Nisvet Jusić i zastupnica Ilda Alibegović.

U razgovoru je iskazana  opredijeljenost  najviših predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti USK da se ispoštuju  preporuke Agencije kao krovne institucije u oblasti prevencije i koordinacije preventivnih antikorupcijskih aktivnosti u predstojećim aktivnostima formiranja Ureda za borbu protiv korupcije.

Agencija će, dogovoreno je, u narednim danima pripremiti stručno mišljenje na uredbe koju je donijela Vlada USK kako bi  doprinijeli stvaranju pretpostavke za  efikasnu primjenu  i  koordiniciju antikoruptivnih aktivnosti i politika borbe protiv korupcije.

Podršku Ministarstvu pravosuđa i uprave u aktivnostima formiranja Ureda za borbu protiv korupcije pruža i Misija OSCE-a u BiH, istakla je ministrica Mujakić.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću