Saopštenja za javnost

Konferencija povodom Međunarodnog dana zviždača

4.7.2022

U okviru ovog panela dat je detaljan uvid u trenutno stanje kada je u pitanju provedba Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BIH sa fokusom na izazove i perspektive u provedbi ovog zakonskog rješenja

Povodom Međunarodnog dana zviždača, u Sarajevu je 23.06.2022. godine, u organizaciji Transparency Internationala BiH upriličena Konferencija “Koraci ka osiguranju zaštite zviždača“  koja je okupila predstavnike relevantnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, nevladinog sektora i međunarodne zajednice.

U okviru konferencije razmotreni su aspekti normativnog razvoja zaštite zviždača u BiH sa fokusom na Federaciju BiH i evidentni zastoj u usvajanju ovog zakonskog rješenja, kao i izazovi i perspektive u primjeni zakona o zaštiti zviždača na ostalim nivoima vlasti u BiH.

U okviru panela „Trenutna praksa u oblasti zaštite lica koja prijavljuju korupciju u BiH“ učešće je uzeo predstavnik Agencije uz predstavnike Ministarstva pravde RS, Brčko Distrikta BiH i zaštićenog prijavitelja korupcije Emira Mešića.

U okviru ovog panela dat je detaljan uvid u trenutno stanje kada je u pitanju provedba Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BIH sa fokusom na izazove i perspektive u provedbi ovog zakonskog rješenja.

Afirmativna diskusija završena je sa nekoliko zaključaka koji idu u pravcu prijedloga za daljnje unapređenje ovog  zakonskog rješenja a sa ciljem što efikasnije zaštite prijavitelja korupcije.

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću