Saopštenja za javnost

Predstavnici APIK-a na sastanku u Ministarstvu pravosuđa ZDK

14.7.2022

U fokusu razgovora bio je i proces profesionalizacije tijela za borbu protiv korupcije u Zeničko-dobojskom kantonu, normativno pozicioniranje budućeg Ureda za borbu protiv korupcije kao i materijalno-tehnički uvjeti potrebi za rad Ureda

Na inicijativu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u prostorijama Ministarstva za pravosuđe i upravu-Zeničko-dobojskog kantona održan je radno-konsultativni sastanak između predstavnika ove dvije institucije.

 Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji ali i jačanju buduće saradnje Agencije i Ministarstva za pravosuđe i upravu-Zeničko-dobojskog kantona posebice kada je riječ o prevenciji i koordinaciju borbe protiv korupcije.

 U fokusu razgovora bio je i proces profesionalizacije tijela za borbu protiv korupcije u Zeničko-dobojskom kantonu, normativno pozicioniranje budućeg Ureda za borbu protiv korupcije kao i materijalno-tehnički uvjeti potrebi za rad Ureda.

 Tokom razgovora, predstavnici Agencije su ukazali i na ključne međunarodne standarde i propise na višim razinama vlasti u BiH te instrukcije i preporuke Agencije kao krovne institucije u oblasti prevencije i koordinacije borbe protiv korupcije. Također, dogovoreno je da se prilikom izrade zakonskih i podzakonskih akata kojima će biti reguliran rad budućeg profesionalnog tijela u Zeničko-dobojskom kantonu, ovi dokumenti dostave Agenciji koja će u skladu sa svojim nadležnostim izvršiti procjenu rizika od korupcije i dostaviti stručno mišljenje.

 Na koncu je zaključeno da je potrebno i dalje jačati saradnju i razmjenu informacija između svih tijela za sprječavanje korupcije u Bosni i Hercegovini kroz održavanje redovnih sastanaka.

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću