Saopštenja za javnost

Agencija zaštitila još jednog zviždača

15.7.2022

Nakon zaprimanja informacije od zaštićenog prijavitelja korupcije o nastupanju štetnih radnji kao čin odmazde nakon što je prijavio korupciju odnosno kao akt odvraćanja od zaštićenog prijavljivanja, Agencija je pravovremeno i u saradnji sa nadležnim institucijama potvrdila da su štetne radnje nastupile te naložila njihovo otklanjanje

 U okviru provedbe Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, Agencija je u skladu sa svojim nadležnostima i u direktnoj koordinaciji i saradnji sa Upravnim inspektoratom Ministarstva pravde BiH, u julu 2022. godine, zaštitila prijavitelja korupcije u institucijama BiH.

 Nakon zaprimanja informacije od zaštićenog prijavitelja korupcije o nastupanju štetnih radnji kao čin odmazde nakon što je prijavio korupciju odnosno kao akt odvraćanja od zaštićenog prijavljivanja, Agencija je pravovremeno i u saradnji sa nadležnim institucijama potvrdila da su štetne radnje nastupile te naložila njihovo otklanjanje. Radi se o štetnim radnjama koje se referiraju na radno-pravni status zaštićenog prijavitelja korupcije te je s tim u vezi izdata Instrukcija Agencije o otklanjanju štetnih radnji u konkretnom slučaju.

 I u narednom periodu, pravovremeno, profesionalno i dosljedno ova Agencija provoditi će Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupcije u institucijama BiH i štititi zaštićene prijavitelje korupcije.

 Još jednom pozivamo sva lica, zaposlena u institucijama BiH, koja u dobroj vjeri prijave korupciju i koja ili trpe ili imaju informacije o odmazdi spram njihovog prijavljivanja, da se obrate Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

 

 

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću