Saopštenja za javnost

Rukovodstvo APIK-a na sastanku sa delegacijom RAI-a

3.10.2022

Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji dvije institucije odnosno organizacije, zajedničkim projektima, kao i pitanjima koja se odnose na poboljšanje alata za prevenciju korupcije u BiH i regionu

Direktorica Sekretarijata Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI) Desislava Gotskova danas je sa saradnicama prvi put posjetila Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

 Domaćini sastanka bili su direktor Agencije Elvis Kondžić i zamjenik direktora Rade Ristović, a sastanku su prisustvovali i pomoćnici direktora u Agenciji. Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji dvije institucije odnosno organizacije, zajedničkim projektima, kao i pitanjima koja se odnose na poboljšanje alata za prevenciju korupcije u BiH i regionu.

 Direktorica Sekretarijata RAI-a izrazila je zadovoljstvo izuzetno dobrom saradnjom RAI-a i APIK-a, izrazivši nadu da će ta saradnja u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena. Posebno oblasti za saradnju, kako je navela, vidi u promociji mehanizama zaštite prijavitelja korupcije kao i u realizaciji aktivnosti na izradi Nacrta Jedinstvene metodologije za prikupljanje podataka o imovinskom stanju državnih službenika.

 Direktor Kondžić je potcrtao važnost ova dva pitanja uz molbu prema Sekretarijatu da u okviru svojih mogućnosti podrže, prije svega, jačanje sinergije i saradnje antikorupcijskih tijela u BiH u zajedničkoj borbi protiv korupcije, a potom da podrže i aktivnosti koji će dugoročno doprinijeti međusobnoj saradnji regionalnih agencija koje se bave pitanjem korupcije.

 U vezi s tim, jedan od zaključaka sastanka je organiziranje zajedničke konferencija svih antikorupcijskih agencija iz regiona koja će biti prilika za razmjenu iskustava i praksi kada je riječ o regionalnoj borbi protiv korupcije.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću