Saopštenja za javnost

Mješovita radionici o mehanizmu revizije Konvencije UN

30.9.2022

Na marginama predmetnog događaja dogovoreno je unaprjeđenje saradnje sa kolegama iz Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore i Agencije za sprječavanje korupcije Republike Srbije

Predstavnici Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) organizirali su radionicu u saradnji sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI) i Austrijskom razvojnom kooperacijom, a prisustvovalo je više od 30 učesnika iz institucija zemalja regiona, medija i predstavnika nevladinog sektora.

Cilj radionice bio je da promovira saradnju između organizacija civilnog društva (OCD) i predstavnika institucija. Akcenat je stavljen na upoznavanju različitih aktera sa Mehanizmom za pregled implementacije UNCAC-a.

Predstavnik Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije izvijestio je prisutne da je APIK formirao Savjetodavni tim za reviziju i koordinaciju implementacije UNCAC-a u BiH, a u cilju unaprjeđenja koordinacije aktivnosti. Također, osigurana je i zastupljenost svih segmenata bh. društva kako institucija, tijela za sprječavanje korupcije u BiH taku i kvalificiranih organizacija civilnog društva u kontekstu implementacije predmetne Konvencije u Bosni i Hercegovini.

Na marginama predmetnog događaja dogovoreno je unaprjeđenje saradnje sa kolegama iz Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore i Agencije za sprječavanje korupcije Republike Srbije, te je dogovoreno da će se u narednom periodu nastaviti aktivnosti kako bi se intenziviralo unaprjeđenje dalje međusobne saradnje.

Također je važno podsjetiti da je Drugi pregledni krug implementacije Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije (UNCAC) u BiH započet u decembru 2016. godine[1]. U fokusu drugog preglednog kruga bilo je poglavlje II „Preventivne mjere“ za koji je izvještaj sačinila Agencija, te poglavlje V „Povrat dobara u vezi sa mjerama prevencije pranja novca“ (kao i člana 14. Mjere prevencije pranja novca), o čemu je izvještaj sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH. 

Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na svojoj 165. sjednici, održanoj 30. januara 2019. godine, Informaciju o realizaciji Drugog preglednog kruga implementacije Konvencije UN-a protiv korupcije (UNCAC) u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, Vijeće ministara BiH je odobrilo prezentiranje Izvršnog sažetka Izvještaja o implementaciji UNCAC za Bosnu i Hercegovinu na sastanku Grupe za praćenje provedbe UNCAC (IRG), te odobrilo javno objavljivanje cijelog Izvještaja o implementaciji UNCAC za Bosnu i Hercegovinu i Izvršnog sažetka pomenutog izvještaja, čime se proces revizije smatra završenim.




Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću