Saopštenja za javnost

Sastanak rukovodstva Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom i Agencije za prevenciju korupcije BiH

15.9.2023

Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji dvije institucije, o zajedničkim projektima, kao i pitanjima koja se odnose na poboljšanje alata za prevenciju korupcije u BiH

Emir Bašić, v.d. direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom posjetio je sa saradnicama  Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Domaćini sastanka bili su direktor Agencije Elvis Kondžić i zamjenica direktora Damirka Mioč. Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji dvije institucije, o zajedničkim projektima, kao i pitanjima koja se odnose na poboljšanje alata za prevenciju korupcije u BiH i region kroz posebne edukativne procese usavršavanja državnih i policijskih službenika i nosilaca pravosudnih funkcija u vezi sa finansijskim istragama i oduzimanjem imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Direktor APIK-a Elvis Kondžić i njegova zamjenica Damirka Mioč prezentovali su rezultate rada APIK-a u prethodnom periodu, te njihove planove u budućnosti, a u okviru kojih su i modaliteti saradnje, te očekivanja vezana za realizaciju aktivnosti na izradi nove Strategije za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Direktor Kondžić je potcrtao važnost ovog pitanja uz jačanje sinergije i saradnje svih institucija kako u Bosni i Hercegovini u vezi sa unapređenjem antikoruptivnih aktivnosti, posebno onih koji predstavljaju jedan od prioriteta koje naša država treba ispuniti u vezi kandidatskog statusa u EU u oblasti vladavine prava.

Kako Strategija, između ostalog, predviđa i koordinaciju rada svih institucija u Bosni i Hercegovini, te jačanje kapaciteta i širenje svijesti o potrebi i mehanizmima borbe protiv korupcije, efikasno funkcioniranje i koordiniranje svih institucija u Bosni i Hercegovini su jedan od apsolutnih prioriteta. Borba protiv korupcije će predstavljati jedno od strateških opredjeljenja Agencije u narednom periodu, te u tom smislu Agencija će pružiti sve svoje kapacitete na raspolaganje APIK-u prilikom izrade Strategije i Akcionog plana, kao i potporu mjerama i aktivnostima u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, a radi postizanja većeg stepena transparentnosti na svim nivoima vlasti, kazao je Bašić.

Sagovornici su se usaglasili oko visine razmjere i štetnosti korupcije za ukupan demokratski razvoj, dovodeći to u kontekst (ne)funkcioniranja vladavine prava u BiH, te su izrazili nadu da su spremni na učinkovitu saradnju koja će doprinijeti razmjeni iskustava i znanja, uzimajući u obzir značaj unapređenja komunikacije i koordinacije aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o štetnosti korupcije.

 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću