Saopštenja za javnost

IZ MEDIJA: Institucije BiH neefikasne u pripremi preventivnog mehanizma korupcije

27.12.2023

Institucije BiH nisu bile efikasne u pripremi i nadzoru implementacije planova integriteta kao jednog od preventivnih mehanizama koruptivnog djelovanja, što može dovesti do nesigurnosti i daljeg derogiranja povjerenja građana, potencijalnih investitora i privrednih subjekata u rad institucija BiH

Ovo je zaključak Kancelarije za reviziju institucija BiH koja je provela reviziju učinka aktivnosti institucija BiH na pripremi i nadzoru provođenja planova integiteta, objavio je portal RTRS

Kancelarija za reviziju institucija BiH u izvještaju je navela da su na korupciju posebno osjetljivi upravni postupci u kojima se odlučuje o pravima građana ili poslovnih subjekata (dozvole, vize, odobrenja i slično).

Takođe, tu su, kako navode, i postupci javne nabavke, izvršenje kazni, početak krivičnog postupka, prikupljanje poreza ili naknada, dodjela naknada, subvencija i podsticaja, zapošljavanje ili napredovanje, upravljanje budžetom, kao i rukovodioci, donosioci odluka i zaposleni zaduženi za pregled konkusne dokumentacije.

Revizori su kao razlog za neefikasnost institucija BiH naveli da nisu obezbijedile jasne smjernice za pripremu planova integriteta, nisu uspješne u blagovremenoj pripremi usaglašenih planova integriteta, u institucijama BiH nije uspostavljen funkcionalan sistem nadzora, izvještavanja i analiza implementacije planova integriteta.

Zbog mogućnosti da utvrđene slabosti u korištenju planova integriteta dovedu do nesigurnosti i daljeg derogiranja povjerenja građana, potencijalnih investitora i privrednih subjekata u rad institucija BiH, Kancelarija za reviziju institucija BiH uputila je preporuke Savjetu ministara i nadležnim institucijama za praćenje postupaka donošenja i provođenja planova integriteta.

Preporuka Savjetu ministara je da blagovremeno donosi smjernice za pripremu planova integriteta, dok Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije /APIK/ i Visoki sudski i tužilački savjet treba kontinuirano da rade na unapređenju metodologije za pripremu, implementaciju, izvještavanje i nadzor nad planovima integriteta.

Takođe je potrebno da nadležne institucije prate blagovremeno donošenje planova integriteta i preduzimaju aktivnosti nadzora i analize njihove implementacije.

Realizacijom datih preporuka, ističe se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH dostavljenom Parlamentarnoj skupštini BiH, biće unaprijeđene aktivnosti na obezbjeđivanju efikasne pripreme i implementacije planova integriteta u institucijama BiH.

 Izvor : Portal RTRS


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću