Saopštenja za javnost

Aktivna uloga APIK-a u međunarodnoj i regionalnoj saradnji u borbi protiv korupcije

7.3.2024

U okviru međunarodne konferencije visokog nivoa „Jačanje odgovornosti: Osnaživanje napora protiv korupcije na Zapadnom Balkanu“, koja se održala u Tirani u periodu 4-5.3.2024.godine, aktivno su učestvovali predstavnici Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.
Izlažući na panelu „Nacionalne strategije i iskustva u prevenciji korupcije“ u okviru konferencije, zamjenica direktora Damirka Mioč istakla je ključne izazove i očekivanja pri izradi Strategije za borbu protiv korupcije, kao važnog strateškog dokumenta za Bosnu i Hercegovinu, koja se upravo nalazi u jednom prelomnom trenutku dobijanja pregovaračkog statusa za pristupanje Europskoj uniji.

Izrada  Strategije za borbu protiv korupcije i pripadajućeg Akcionog plana za period 2024-2028. u skladu sa datim EU preporukama, u poziciji kada Bosna i Hercegovina već 4 godine nema donesen ovaj strateški dokument, kada su procesi oko izgradnje normativnih i institucionalnih kapaciteta tijela za prevenciju i borbu protiv korupcije na drugim nivoima vlasti još uvijek na početku,  uz nepovoljan međunarodni rejting zemlje po mnogim indikatorima, značajno su osvijestile i ubrzale proces izrade nacrta Strategije i pripadajućeg Akcijskog plana za borbu protiv korupcije.

Također, istakla je i aktivnu ulogu APIK-a u koordinaciji svih aktivnosti, predstavila metodološki pristup i ulogu međunarodnih partnera i civilnog društva u ovom procesu, te kao poseban segment istakla uključenost i očekivanja privatnog sektora u izradi ovog strateškog dokumenta, važnog za poboljšanje ukupnog poslovnog okruženja u kojem se nalazimo, i koje na najbolji način oslikava gospodarske, socijalne i političke prilike društva.  

Konferencija je okupila visoke vladine zvaničnike, predstavnike pravosudnih tijela, antikorupcijskih agencija i drugih agencija za provođenja zakona, regionalnih organizacija i civilnog društva sa područja Zapadnog Balkana. Organizatori su bili Ministarstvo pravde Republike Albanije i ministrica javne uprave i borbe protiv korupcije Adea Pirdeni, uz podršku međunarodne nevladine organizacije Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC). 


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću