Saopštenja za javnost

Održan sastanak “Politike i zakonodavstvo u oblasti borbe protiv korupcije i integriteta“

24.4.2024

SIGMA eksperti su detaljno upoznati sa predstojećim aktivnostima Agencije kada je riječ o daljnjoj proceduri u vezi sa nacrtom Strategije za borbu protiv korupcije za period 2024-2028. i Akcionog plana za njeno provođenje
Na incijativu Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je 18.4.2024. godine, u Sarajevu, održala sastanak sa SIGMA ekspertskim timomu.

 U uvodnom dijelu sastanka obratio se Rade Ristović, zamjenik direktora Agencije, a u nastavku sastanka i Vanja Gašanović, stručna savjetnica za koordinaciju tijela za borbu protiv korupcije, potom i predstavnici ekspertskog tima SIMGA-e, Blanca Lazaro, SIGMA Expert, i Wojtek Zielinski, EU Expert.

 Tema održanog sastanka bila je „Politike i zakonodavstvo u oblasti borbe protiv korupcije i integriteta / dostupnosti podataka“.

 Sastanak je bio prilika da predstavnici Agencije razjasne nejasnoće u vezi traženih podataka koji su već uneseni u PAR.IS informacioni sistem (online sistem za unos podataka koji je razvila SIGMA za potrebe prikupljanja podataka za sve zemlje u regionu, a po ugledu na Evropsku uniju), a tiču se zakonodavstva u oblasti korupcije, zviždača, sukoba interesa i lobiranja kao i dosadašnjeg iskustva iz oblasti antikorupcijskog djelovanja.

 Takođe, SIGMA eksperti su detaljno upoznati sa predstojećim aktivnostima Agencije prevenstveno kada je u pitanju daljna procedura nacrta Strategije za borbu protiv korupcije za period 2024-2028. i Akcionog plana za njeno sprovođenje, kao i inicijativa u pogledu pokretanja procesa poboljšanja postojećeg Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u BiH, a naročito predstojeća implementacija usvojenog novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH. Naglašena je i važnost intenzivne razmjene informacija i koordinisana saradnja Agencije i SIGMA eksperata u narednom periodu do okončanja procjene stanja u javnoj upravu u BiH u odnosu na nove Principe javne uprave.


Obrazac i uputstvo za prijavu




Pronađite odgovore i savjete na učestala pitanja i probleme vezane za korupciju u BiH.
Pitanja i odgovori
Vaš doprinos borbi protiv korupcije je iznimno bitan. Pošaljite nam svoje primjedbe i sugestije i učestvujte u borbi protiv korupcije u BiH.
Odnosi s javnošću